28 września 2015

Jak zrobić dżem figowy bez białego cukru?




Hej dziewczyny i chłopaki. 

Dziś przychodzę do was z przepisem. Wiele osób kocha dżemy. Ja też jestem ich ogromną fanką. Mogłabym je jeść i jeść. Jednak czasem są dla mnie zbyt słodkie. Dla przykładu: dżem figowy zawiera dużo cukru, bo figa sama w sobie nie jest aż taka słodka. Jeszcze nie spotkałam się z dżemem figowym, który nie miałby w składzie więcej cukru niż owoców. A może wy znacie taki? Napiszcie mi w komentarzach, chętnie spróbuję :).

Staram się wykluczyć ze swojej diety biały cukier, który nie należy do sprzymierzeńców wymarzonej, szczupłej, wysportowanej sylwetki. 


Przeglądając Instagram natknęłam się na przepis na dżem z borówek amerykańskich. Oryginał znajdziecie TUTAJ

Jednak ja nie miałam borówek amerykańskich, więc postanowiłam użyć fig, które akurat kupiłam i leżały czekając na swoją kolej. 

Moja wersja:

- 4 świeże figi (miałam takie średniej wielkości),
- 2 łyżki ksylitolu, czyli cukru brzozowego,
- 1 łyżka nasion chia (szałwia hiszpańska, o niej w następnym poście),
- sok z połowy cytryny.

Figi pokroiłam na małe kawałeczki. Następnym razem użyję blendera,  żeby otrzymać gładką masę.
Wszystko do garnka i gotowałam aż zrobiło się takie żelkowate. 

Et voilà. Oto co mi wyszło. Zabrakło dwóch fig do zapełnienia słoiczka, ale przecież nie o to tutaj chodzi Piękne, nieprawdaż? :) 


Wyświetlanie IMG_1394.JPGWyświetlanie IMG_1393.JPG

  
            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Będzie mi bardzo miło jak dodasz komentarz ze swoją opinią. A może wiesz coś więcej na ten temat i możesz się ze mną podzielić? Pisz śmiało! :)