05 października 2015

Superfoods - jagody goji.




Hej wszystkim! To znowu  JA. :)


Jak tam minął kolejny weekend? Mam nadzieję, że nie możecie doczekać się nowego postu.
Dziś trochę o superfoods a dokładniej o jagodach goji. 
Są promowane jako najzdrowsze jagody.

Ale czy rzeczywiście tak jest?  Zobaczymy! :)

Wybrałam się do Lidla. Ot do zwykłego supermarketu po owoce. Jak wiadomo w Lidlu można kupić dobrej jakości produkty, a co najważniejsze owoce BIO. Mam nadzieję, że to BIO jest wiarygodne.
Kupiłam banany (kocham je!!) i takie różne inne. Trzeba przecież coś w życiu jeść :).
A one leżały tam. Leżały spokojnie zapakowane w paczuszkę między winogronem a pomidorami.
Jestem pewna, że na mnie czekały. Jak je zobaczyłam, czułam wołanie "weź nas", no i co? Uległam.
A tak poważnie.. Od jakiegoś czasu interesuję się tematem jagód goji. Głównie ze względu za wygórowaną cenę. Jednak w Lidlu jakaś ta cena była dziwnie mała, albo mi się tak wydaje. Za 100g paczuszkę zapłaciłam coś około 3euro. Sami oceńcie czy dużo czy mało. W każdym razie kupiłam, żeby spróbować. Słyszałam, że są dobre w smaku, a i wyglądały dosyć apetycznie, więc tym bardziej nie zawahałam się wrzucić je do wózka.

Wygląda to tak:












WŁAŚCIWOŚCI JAGÓD GOJI:

Owoce Jagody Goji zawierają:
• aminokwasy (izoleucynę i tryptofan)
• polisacharydy wspomagające układ odpornościowy
• nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego;
• witaminy: C, E (rzadko spotykana w innych owocach), witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B6;
• karotenoidy: beta-karoten, zeaksantynę (wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana w zaćmie, skuteczna także w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi), luteinę, likopen;
•betainę niezbędną do produkcji choliny – łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA;
•fizalinę – związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach);
• minerały: żelazo, wapń, cynk, selen;
•flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających;
• fitosterole: beta-sitosterol (czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Pomaga zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy); solavetivon – silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.

 

Spożywanie Jagód Goji:
• poprawia potencję,
• opóźnia procesy starzenia,
• oczyszcza krew,
• wzmacnia oczy, mięśnie i kości (hamuje osteoporozę),
• hamuje syntezę cholesterolu – zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby,
• wzmacnia organizm, korzystnie oddziałuje na jego ogólną kondycję fizyczną,
• działa przeciwnowotworowo.

 

Informacje na temat jagód goji pochodzą z bloga www.hipokrates2012.wordpress.com 

 Jak dla mnie nie mają one jakiegoś zapierającego dech w piersiach smaku. Szczerze to dla mnie były trochę bezsmakowe. Dodałam je do owsianki z kakaem i miodem to wtedy dawało się wyczuć przyjemny smak, taki delikatny. Polecam jeśli ktoś interesuje się zdrowym odżywianiem. Osobiście to nie wiem czy będę je kupowała często czy raz na jakiś czas. Może jest jakiś tańszy odpowiednik? Poszperam i się dowiem. 

A może ty znasz tańszy odpowiednik jagód goji, który nie różni się zbytnio właściwościami? Napisz w komentarzu :). Będę bardzo wdzięczna. 










Jadłeś jagody goji? Jak Ci smakowały? A może chcesz spróbować? Napisz wszystko w komentarzu, chętnie przeczytam :). 

Pozdrawiam,
Madeline <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Będzie mi bardzo miło jak dodasz komentarz ze swoją opinią. A może wiesz coś więcej na ten temat i możesz się ze mną podzielić? Pisz śmiało! :)