Hej Wszystkim.
Tak sobie myślę..
Nie lepiej byłoby zmienić datę dodawania postów na wtorek? Poniedziałek to dla mnie trudny dzień i mam mnóstwo zajęć, a do domu wracam przeważnie o wiele później niż planowana godzina postu.
We wtorek jestem o wiele wcześniej i nie mam nic do roboty prócz dbania o siebie i swoje ciało. Nie brakuje też treningu :). Ciężko mi się zebrać rano do treningu, więc zazwyczaj ćwiczę zaraz po pracy, kiedy tylko znajdę się w domu.
Pracuję jako kelnerka, dużo chodzę. Moje treningi w tygodniu nie są wymagające dla nóg, co więcej, staram się ich dodatkowo nie przeciążać. Raczej skupiam się na zmęczeniu tej górnej części ciała.
To tyle na temat mojego treningu. Powstanie o tym osobny post, który będziecie mogli przeczytać już wkrótce.
Dziś mam dla was coś zdrowego, a zarazem pysznego (jeśli ktoś lubi kwaśne rzeczy), a mianowicie.. żurawinę. Tak.. dziś będziemy rozmawiać o zaletach żurawiny, oraz o tym jaką kupować.
Ok, C'est parti :).
Właściwości:
- Żurawina zawiera witaminy: C, A, B1, B2 które pomagają w leczeniu przeziębienia, grypy.
- Ma właściwości odkażające, chroni nasze gardło,
- Badanie wykazują, że spożywanie żurawiny pomaga w walce z rakiem. Może zahamować wzrost i rozwój komórek nowotworowych,
- Żurawina bardzo korzystni wpływa na nasze serduszka. Zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i zakrzepów krwi.
- Warto spożywać ten owoc w okresie przekwitania. Żurawina łagodzi objawy menopauzy.
- Żurawina bogata jest w antyoksydanty i chroni organizm przed infekcjami moczowymi. Antyoksydanty nie pozwalają osadzać się bakteriom w naszym układzie moczowym.
ALE... Tutaj jest pewien haczyk. Żurawina nie może być spożywana przez każdego. Nie powinny z kamieniami nerkowymi powinny unikać nie tylko jej, ale też innych produktów zawierających szczawiany. W zbyt dużej dawce mają one tendencję do krystalizacji.
To nie znaczy też, że osoby które nie mają problemów z kamieniami nerkowymi mogą ją jeść do woli.
Wszystko jest dla ludzi, jednak z niczym nie wolno przesadzać.
Jak jeść żurawinę?
Hymm, owoc ten można jeść na mnóstwo sposobów. Zależy to od waszych preferencji smakowych. Ja zawsze kupuję świeżą żurawinę. Jest ona maksymalnie kwaśna.
UWAGA! Żurawina suszona praktycznie zawsze jest dosładzana. Oczywiście nie syropem z agawy itd tylko zwykłym, złym bialym cukrem. Feee!! Zawsze czytaj etykiety. Wybierz świeżą i niesłodzoną.
Swoją żurawinę dodaję do koktajli, do owsianki i czasem lun po prostu jem kilka owoców bezpośrednio z opakowania. Rzadko, ale czasem tak robię.
Mam nadzieję, że zachęciłam was do tego owocu.
Jak jesz żurawinę? Może znasz jakieś ciekawe pomysły, o których ja nie napisałam? Podziel się tym w komentarzu :).
Pozdrawiam,
Madeline <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Będzie mi bardzo miło jak dodasz komentarz ze swoją opinią. A może wiesz coś więcej na ten temat i możesz się ze mną podzielić? Pisz śmiało! :)